BIRMINGHAM, EDINBURGH (Egyesült Királyság), BAYREUTH (Németország), BARCELONA (Spanyolország), OULU (Finnország), PÁRIZS (Franciaország), SZEGED (Magyarország) január 27.: A NEUROPA konzorcium az Európai Bizottság Jövőbeni és Feltörekvő Technológiák (Future and Emerging Technologies, röviden FET) programjának nyerteseként tekintélyes, 3.6 millió eurós támogatásban részesült új, optikai elven működő terápiás eszköz kifejlesztésére, mely nem invazív módon segítheti a degeneratív idegrendszeri kórképek, többek közt a Huntington- és az Alzheimer-kór terápiáját.

A NEUROPA projektről

A projekt fő koncepciója az agykéreg alatti ideghálózatok 2 foton vezérelt aktiválása. A projekt úttörő szerepet játszik az optogenetika területén: a projektben kifejlesztett új fitokrómok az infravörös tartományhoz közeli lézerek által aktiválva az agyi ideghálózatok működését célzottan befolyásolhatják. A célzott génbeviteli eljárások lehetővé teszik a perifériás keringésbe juttatott fitokrómok kifejeződésének pontos megcélzását az agyban. Ezen túlmenően az agyi régió és a sejt-specifikus génbeviteli rendszerek folyamatos fejlesztése lehetővé teszi a gének specifikus agyi sejttípusokban történő kifejeződését, az agy meghatározott területein belül. A diffúziós hullám spektroszkópián alapuló véráramlás detektálásának fejlesztése pedig lehetővé teszi a hálózati aktivitás megfigyelését és a fény vezérelt fitokrómok folyamatos ellenőrzését.

Prof. Edik Rafailov, a NEUROPA projekt vezetője elmondta:

“A kórosan működő idegpályák nem invazív irányítása a jövő orvostudományában hasznosítható eredmény. Az agyi kórképek kezelésének jelenleg alkalmazott módszerei nagyon invazív eljárásokat is magukban foglalnak, ezért célunk egy lézeres megvilágításon alapuló, hatékony és rugalmas technológia létrehozása. Európában számottevően magas az agyi rendellenességek előfordulása, becslések szerint ez jelenleg 83 millió embert érint. Reméljük, hogy a NEUROPA eredményes terápiás eljárást fog kifejleszteni ezen társadalmi és egészségügyi kihívások kezelésére.”

A 2020 januárjában elindult NEUROPA projekt futamideje 3 év.

 

A NEUROPA konzorciumról 

A projekt a tagok lézertechnológiai, optogenetikai, géntechnológiai és gyógyszer-fejlesztési szakértelmének szinergikus egyesítésén alapszik.

Az Astoni Egyetem Műszaki és Alkalmazott Tudományok Iskolájának Foton Technológiai Intézete (Aston Photonic Technology Institute) az Egyesült Királyság egyik legnagyobb és nemzetközileg elismert optikai központja a lézerek, a száloptika, a nagysebességű optikai kommunikáció és a nemlineáris fotonikus technológiák kutatásának területén. A projekt sikeréhez hozzájárul az Astoni Orvoskaron és az Astoni Agykutató Központban rendelkezésre álló klinikai és gyógyszerészeti szakértelem.

Németország egyik legfiatalabb egyetemének, a Bayreuth-i egyetemnek (mely élettudományok kategóriában az országos rangsor 4. helyezettje) Fotobiokémaiai kutatócsoportja magas szaktudással rendelkezik a fitokróm fotoreceptorok és az az érzékszervi fotoreceptorok fotokémiai jellemzésének területén.

A Finn Oulu-i egyetemenorvosbiológiai műszerek kifejlesztésére szakosodott Optoelektronikai és Méréstechnológiai Kutatócsoportja (Optoelectronics and Measurement Techniques research unit, OPEM) egyedi és új orvostechnológiai módszerek kifejlesztésére fókuszál, különös tekintettel az optikai képalkotásra.

 

A Barcelonai EgyetemOrvostudományi és Egészségtudományi Karának Idegtudományi Intézetében dolgozó „Neurodegeneratív rendellenességek patofiziológiája és kezelése” kutatócsoport a Huntington-kór és vele rokon betegségek kutatásának nemzetközileg elismert referenciaközpontja, mely széles körű szakértelemmel rendelkezik a molekuláris és celluláris biológiában és az idegrendszeri kutatásokban.

 

A Pharmacoidea Kft.-t 2006-ban alapították azzal a céllal, hogy speciális tesztrendszereket és hatóanyagokat fejlesszen ki a patológiás protein-aggregáció által okozott neurodegeneratív megelőzésére és gyógyítására.

Franciaország 1. számú egyetemeként a Sorbonne-i Egyetem elismert szakértelemmel bír a vírusalapú génterápiás rendszerek fejlesztésében illetve, annak kutatási és terápiás célú alkalmazásában.

A tudásalapú üzleti fejlesztések támogatása révén a DLM Consultancy Services Limited pedig segít áthidalni az akadémiai és az üzleti szektorok közti együttműködést.

 

A FET finanszírozásáról 

Az innováció akadályainak megszüntetésével a Horizon 2020 célja, hogy biztosítsa a világszínvonalú tudomány elérését Európában, többek közt olyan finanszírozási programok révén, mint a Jövőbeni és Feltörekvő Technológiák (Future and Emerging Technologies, röviden FET). A FET multidiszciplináris tudományok és csúcstechnológiák között létrejövő együttműködéseket támogat radikálisan új jövőbeli technológiák kifejlesztéshez. A Horizon 2020 FET alprogramjára igen kemény verseny jellemző.

 

A NEUROPA-ról 

Az Astoni, a Bayreuthi, az Oului, a Barcelonai, a Sorbonne-i Egyetemek, a Pharmacoidea Kft és a DLM Consultancy Services Ltd együttműködésén alapuló NEUROPA projekt a fotonika, az idegtudomány és az orvostudomány forradalmi újítását célozza specifikus idegi hálózatok akivitását nem invazív módon szabályozó terápiás eszköz kifejlesztésével. A projektet az Európai Bizottság a Jövőbeni és Feltörekvő Technológiák (Future and Emerging Technologies, röviden FET) programján keresztül támogatja.